logo

O sončničnem olju

10-soncnicno-olje Težko si predstavljamo, da bi SONčNIčNO OLJE predstavljalo vir zdravja, saj smo bili še do nedavnega navajeni uporabljati ga zgolj za cvrtje, peko in pripravo hrane. Posledično smo se borili še z odvečnimi kilogrami in povečanim holesterolom … Seveda, ker nismo poznali druga kot rafinerirano, industrijsko predelano olje iz sončničnih semen. S tem je bila dolgo časa ljudem prikrita resnična zdravilna moč naravnega, hladno stiskanega sončničnega olja, s katerim lahko svoje zdravje izboljšamo in ne ogrožamo.
Hladno stiskano, naravno rastlinsko SONčNIčNO OLJE, pridobljeno iz sončničnih semen, vsebuje več kot 60 odstotkov zdravju koristnih nenasičenih maščobnih kislin. Slednjih naše telo ni sposobno proizvajati samo, a jih telo za svoje zdravje nujno potrebuje. Nenasičene maščobne kisline tako v svoje telo vnesemo s pomočjo hrane. SONčNIčNO OLJE pa vsebuje tudi VITAMINE A, B, D, E in K, MINERALE, lecitin in karotinoide, ki so naravno barvilo.
Sončnica je kot rastlina uporabna v celoti, tako iz posušenih listov pripravljajo alkoholni čaj za izboljšanje apetita in zdravljenje malarije, liste lahko kmetje uporabijo tudi za krmo živini. Iz stebla pridobivajo celulozo, iz semen pa, kot že rečeno, pridelujejo SONčNIčNO OLJE. Največja sončnična polja v Evropi zasledimo kar pri naših bolj ali manj oddaljenih sosedih, to so Nemčija, Madžarska, Romunija, Španija in Rusija.
SONčNIčNO OLJE je zlato rumene barve, blagega vonja in nekoliko sladkastega okusa, seveda če ga pri pridelavi ne segrejemo čez 40 stopinj Celzija in ne uničimo naravnih sestavin.
Najpogosteje ga uporabljamo za pripravo hrane, tako solat, marinad kot tudi za dušenje in pečenje. V naravni medicini in z vsakodnevnim uživanjem sončničnega olja si lahko pomagamo izboljšati svoje zdravje: SONčNIčNO OLJE ugodno vpliva na zniževanje HOLESTEROLA v krvi, preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja, pospešuje prebavo. Z njegovo pomočjo hitreje zacelimo rane na koži ter koži, če je suha, zagotovimo primerno vlago. Če z oljem masiramo telo, pospešimo prekrvavitev, lajšamo bolečine, uspešno pa ga uporabljamo tudi pri bolečih sklepih in mišičnih krčih.
V naravni medicini postaja vse bolj prepoznavna tudi metoda ruskega zdravnika dr. Karacha – žvrkljanje olja v ustih, t. i. oljna terapija. S pomočjo te enostavne metode lahko razstrupimo svoje telo, izboljšamo delovanje ščitnice, prav tako pozdravimo krvaveče dlesni, ekceme, ženske bolezni idr.
Sončnica je torej precej koristna in uporabna rastlina, med drugim jo imamo radi tudi kot okras v vazi na mizi, s sončničnimi semeni lahko hranimo ptice, z ostankom mase pri pridelavi sončničnega olja pa lahko krmimo domače živali. Na primer krave s tem naravnim prehranskim dodatkom dajejo več mleka, konji pa, tako kot prepeva Rafko Irgolič, postanejo »iskri vranci«.

nakup-soncnicno-olje

 

 

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information