logo

O sojinem olju

09-sojino-oljeSoja je izredno cenjeno živilo, staro že več kot pet tisoč let. Izhaja iz Kitajske, kjer je bila tisočletja, ko so deželo pretresale hude ujme, glavni vir beljakovin. V Evropi so jo začeli gojiti v 18. stoletju, v Ameriki pa so jo kot živilo za ljudi začeli izkoriščati šele pred slabimi stotimi leti, a je Amerika kljub temu danes največja pridelovalka te stročnice na svetu. Sledijo ji Kitajska, Brazilija in Japonska.
Iz sojinih semen, ki vsebujejo 40 odstotkov beljakovin, 20 odstotkov maščob, 20 odstotkov ogljikovih hidratov in 2 odstotka lecitina, pridelujejo SOJINO OLJE. SOJINO OLJE je zlate barve, ima značilen okus, vsebuje pa bogastvo nenasičenih maščobnih kislin, kar ga skupaj z drugimi rastlinskimi olji uvršča med živila z izjemno biološko vrednostjo.
Na Kitajskem so nekoč SOJINO OLJE izvorno uporabljali za izdelovanje mil ter za oljne svetilke, danes pa se SOJINO OLJE uporablja največ v kulinariki.
S svojim značilnim okusom je nepogrešljiv zlasti v kitajski kuhinji, tako kot sama soja pa tudi SOJINO OLJE postaja vse bolj priljubljeno med vegetarijanci in vegani.
V primerjavi z drugimi izdelki iz soje hladno stiskano SOJINO OLJE vsebuje največ vitamina E. Poleg slednjega vsebuje še VITAMINE A, B1, B2, B6 in vitamin C, ki se skriva v svežih sojinih kalčkih. SOJINO OLJE je prav tako zakladnica omega 3 nenasičenih maščobnih kislin, ki ji najdemo predvsem v ribah, varujejo pa srce, krepijo stene krvnih žil ter oskrbujejo telo z nujno potrebnimi snovmi, ki jih potrebuje za svojo vitalnost. Da je soja resnično bogato in hranilno živilo, ne bo odveč podatek, da vsebuje kar sedemkrat več mineralov kot mleko in petkrat več kot meso; soja je bogastvo kalija, železa in fosforja.
SOJINO OLJE vsebuje tudi izoflavne, ki so naravni rastlinski fitoestrogeni in so učinkoviti pri številnih sodobnih boleznih, kot na primer raku, srčnih boleznih, dokazano pa tudi pri osteoporozi. Pospešuje presnovo beljakovin, je lahko prebavljivo, obnavlja vezivna tkiva, pospešuje celično rast, vsebnost lecitina pa v telesu preprečuje nalaganje maščob v žilnih stenah. Zaradi vseh teh lastnosti je reden spremljevalec raznih diet in shujševalnih programov, saj med drugim iz telesa izloča vodo ter maščobe.
Kot živilo je najbolj zdravo hladno stiskano z vsemi bogatimi sestavinami, uporabljamo pa ga za pripravo vseh vrst solat in drugih hladnih jedi, manj primeren pa je za cvrtje, ker ne samo, da mu s pregrevanjem uničimo VITAMINE in MINERALE, temveč tudi pri višjih temperaturah začne oddajati neprijeten vonj.

 

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information