logo

Pogosta vprašanja

Razlika med hladnostiskanim oljem?
Vprašanje:    Kakšna je razlika med hladno stiskanim in toplo stiskanim oljem?
     
Odgovor:   Hladno stiskano olje pomeni, da gre za postopek predelave, kjer orehovih jedrc ne pregrevamo, saj s tem uničimo ogromno hranilnih snovi, ki jih ima oreh. Stiskalni stroj posušena orehova jedrca zmelje in stisne, olje pa direktno priteče v posodo. Po dveh oziroma treh tednih, ko se usedline usedejo na dno, ga že lahko začnemo uporabljati. Če pa zmleta orehova jedrca mešamo v kotlih, ga s tem že segrevamo, pražimo, a žal pri tem uničimo tudi antioksidante; res pa je, da po tem postopku praženja dobimo večji količinski izkoristek. Hladno stiskano olje je zlato rumene barve z naravno aromo po surovih orehih, medtem ko je praženo olje temnejše barve in ima tudi okus po praženih orehih.
Kje hranimo naravna olja?
Vprašanje:    Kje hranimo olja?
     
Odgovor:   Najprimernejše mesto za shranjevanje  olja je hladen in temen prostor, tudi v hladilniku ga lahko imamo. Ko olje odpremo se rok uporabe skrajša, sicer pa lahko zaprtega hranimo na hladnem dlje časa. Seveda odvisno od olja
Uživanje olj in zaužite maščobe
Vprašanje:    Ali ni uživanje olj, ki so maščobe, nezdravo za telo, saj se praktično cel svet bori s prekomerno težo zaradi prevelike količine zaužitih maščob?
     
Odgovor:   Naravna olja so vir nenasičenih maščob, ki znižujejo HOLESTEROL v krvi, zmanjšajo lepljivost krvi in aktivirajo mehanizme, ki povzročajo boljše strjevanje krvi, posledično to pomeni boljši prekrvavitveni sistem in zmanjšanje nevarnosti krvnih strdkov, kapi in drugih žilnih bolezni. Nasičene maščobe, ki so predvsem živalskega izvora, pa imajo ravno obratni učinek, najdemo pa jih tudi v palmovem in kokosovem olju, ki sta rastlinskega izvora. Debelost tako povzročajo nasičene maščobe, predvsem živalskega izvora, ter tista rastlinska olja, ki so tako ali drugače industrijsko obdelana, saj s tem izgubijo večino zdravilne esence in niso več naravna.
Katero rastlinsko naravno olje je najbolj zdravo?
Vprašanje:    Katero rastlinsko naravno olje je najbolj zdravo?
     
Odgovor:   Zagotovo so to naravna olja, hladno stiskana in ne rafinerirana, z vsemi bogatimi sestavinami, ki jih vsebujejo, to pa so predvsem nenasičene maščobne kisline: omega 3, 6 in 9, VITAMINI, MINERALI … Vsa naravna olja so vir zdravja, njihovo izbiro pa prilagodimo glede na cilj, ki ga želimo doseči – zdravljenje določene bolezni, težave s kožo, prebavo, slabo prekrvavitvijo, v kulinariki za obogatitev okusa, v kozmetiki za nego kože itd.
Ali lahko olja uporabljamo za peko, cvrtje, kuhanje?
Vprašanje:    Ali so naravna olja namenjena zgolj kot zdravilo ali jih lahko uporabljamo tudi za peko, cvrtje, kuhanje …?
     
Odgovor:   Vsako olje lahko uporabimo tudi v kulinariki, s tem da moramo biti pozorni, katera olja lahko segrevamo, ne da bi pri tem uničili VITAMINE in MINERALE, antioksidante, in katera samo dodajamo že gotovim jedem. Za toploto so najbolj občutljiva olja z več polinenasičenih maščobnih kislin (KONOPLJINO OLJE, OREHOVO OLJE, LANENO OLJE, OLJE GROZDNIH PEčK …), manj občutljiva pa so olja z večjo vsebnostjo mononenasičenih maščobnih kislin (kokosovo olje, OLIVNO OLJE, avokadovo olje, lešnikovo MANDLJEVO OLJE, OLJE MAKADAMIJE …).
Se lahko naravna olja uporabljajo tudi kot zaščita pred UV-žarki?
Vprašanje:    Se lahko naravna olja uporabljajo tudi kot zaščita pred UV-žarki?
     
Odgovor:   Zaščitni faktor 4 naj bi imela naslednja olja: OLJE GROZDNIH PEčK, avokadovo olje, SEZAMOVO OLJE in olje jojobe, še višji zaščitni faktor pa ima olje pšeničnih kalčkov pa tudi olja malinovih pečk; slednje ima celo zaščitni faktor 25-30.
Ali lahko naravna olja nadomestijo farmacevtska zdravila?
Vprašanje:    Ali lahko naravna olja nadomestijo farmacevtska zdravila?
     
Odgovor:   Naravna olja so zagotovo telesu prijaznejša, saj v primerjavi s farmacevtskimi zdravili niso sintetična. Vse več znanstvenikov sicer priznava zdravilno moč naravnih olj, vendar so farmacevtska zdravila danes bolj uveljavljena, raziskana; ljudje bolj zaupajo uradni medicini, kljub temu da le-ta velikokrat posega po za telo preagresivnih zdravilih, ki s  stranski učinki porušijo neko drugo ravnovesje, med tem ko prvega uravnajo. Tako kot sintetična zdravila ne morejo z zagotovostjo pozdraviti vsake bolezni, je tudi naravna olja ne morejo.
Kako deluje orehovo olje?
Vprašanje:    Na kakšen način deluje OREHOVO OLJE?
     
Odgovor:   Deluje na vse kisline tako, da jih najprej nevtralizira, nato se z njimi spoji in izloči se biorazgradljiv lug. Če blokira kisline, telo dobi iz hrane samo uporabne snovi; VITAMINE, MINERALE, esencialne aminokisline. Vse ostalo se neprebavljeno, razgrajeno z lugom, izloči. OREHOVO OLJE se razgradi in telo dobi dovolj moči, da opravi vse funkcije v telesu. Takšno dieto lahko držimo dolgo časa, glede na rezervo.


Imate vprašanje?
Z veseljem  bomo odgovorili ali poiskali odgovor. Kar pogumno VPRAŠAJTE...

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information