logo

OLJE GROZDNIH PEšK

Olje grozdnih pečkOLJE GROZDNIH PEšK je relativno novo oljno bogastvo, ki se pridružuje že uveljavljenim oljnim izdelkom kulinarike, kozmetike in zdravilstva. Nepoznavalcem je morda težko povezati grozdje z oljem, toda grozdne peške vsebujejo prav slednjega. Je naravni vir nenasičenih maščobnih kislin, ki jih človeški organizem nujno potrebuje za zdravje in vitalnost, med njimi je najpomembnejša  linolna kislina.
OLJE GROZDNIH PEšK pridobivajo iz tropin, ki ga pridelovalci vina ponavadi zavržejo. Potem ko ločijo lupino grozdnih jagod od pečk, slednje posušijo, nato pa v stiskalnici po postopku hladnega stiskanja, torej brez pregrevanja – lahko pa tudi s segrevanjem – iz njih iztisnejo olje, s čimer ohranijo vse pomembne zdravilne sestavine. To so, kot že rečeno, nenasičene maščobne kisline, OLJE GROZDNIH PEšK pa je tudi bogat vir vitamina E in C. Lupina pešk je izredno trda, kar pomeni še dodaten plus za olje, ki je s tem odlično ohranjeno v sredini, zaščiteno pred zunanjimi onesnaževalci ali morebitnimi strupi.
OLJE GROZDNIH PEšK je svetlozeleno, izredno aromatično in je odličen naravni antioksidant (antioksidanti v telesu uničujejo proste radikale, ki lahko poškodujejo celične membrane).
Po olju grozdnih pešk posegajo vsi, ki si želijo izboljšati svoj imunski sistem, upočasniti proces staranja, v prvi vrsti pa predvsem tisti, ki želijo preprečiti zastoj srca, tudi Alzheimerjevo bolezen. OLJE GROZDNIH PEšK pomaga ljudem izboljšati krvno sliko, ne vsebuje HOLESTEROLA, pomaga pa ga zbijati v telesu, odlično deluje na presnovo ter na delovanje možganskih celic, preizkušeno pa tudi v boju z rakom in sladkorno boleznijo itd.
OLJE GROZDNIH PEšK je zelo cenjeno jedilno olje. Z njegovo pridelavo so začeli najprej v Franciji, danes pa so glavne pridelovalke tega olja še Španija, Italija, Kalifornija in Argentina.
Primerno je tako za kuhanje kot za pečenje; žal s tem uničujemo tudi njegovo zdravilno esenco. Bolj priporočljivo ga je zato uporabljati kot začimbo k že pripravljenim mesnim in zelenjavnim jedem ali pa solatam, mlečnim jedem ipd.
Pogosto ga zasledimo v kozmetiki, saj je cenjen zaradi blagodejnega učinka na kožo, ki ji vrača vitalnost, zadržuje naravno vlago kože in ji daje naraven in sijoč, zdrav videz. Zlasti v naravni kozmetiki ga uporabljajo za nego kože, las in ustnic. Nepogrešljiv je tudi pri masažah.
OLJE GROZDNIH PEšK hranimo na hladnem, senčnem mestu, ne nujno v hladilniku, in ga po odprtju porabimo približno v dobrem letu dni.
Poznano je že z antičnih časov, da je vsestransko uporabno, pa pričajo tudi proizvajalci violin, ki ga uporabljajo za zaščito lesa teh ročno izdelanih inštrumentov.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information