logo

Maščobe so nujne

Maščobe so nujne
Maščob se povsod branijo, prehranski strokovnjaki opozarjajo, naj jemo manj mastno, mi pa o maščobah in zdravju? Seveda. Olja so tudi koristna.

Maščobe so za človeško telo nujne, ker vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, VITAMINE A, D, E in K, poleg tega pa povečujejo energijsko gostoto hrane, pospešujejo absorbcijo v maščobah topnih vitaminov in povečujejo nasitno vrednost hrane. Pazljiv je samo treba biti pri izbiri vrste in določanju količine zaužitih maščob.

Zmernost

Zmernost podpira zdravje, pri maščobah pa to velja še posebej. Človek za vsakodnevno preživetje in zdravje potrebuje vir osnovnih maščobnih kislin. Pravo razmerje med maščobami in olji je med 25 in 30 odstotki dnevno zaužitih kalorij. V razvitem svetu tudi s popularno in reklamirano hrano skrbijo za to, da je ta številka višja. In potem več kilogramov in bolezni. Srce in ožilje sta v nevarnosti. In rak, ki ga je vse več, naj bi tudi zato moril.

Nasičene, nenasičene ...

Maščobe so nasičene, njihov vir so v glavnem živalski proizvodi, te so tesno povezane s holesterolom, ki je sicer pomemben za življenje celic, če ga je preveč, pa je nevaren za srce. Nenasičene maščobe imenujemo tudi zdrave maščobe, saj izboljšujejo nivo HOLESTEROLA v krvi, blažijo vnetja, uravnavajo srčni utrip in imajo še številne druge pozitivne učinke. Nenasičene maščobe so v rastlinski prehrani, v rastlinskih oljih, oreščkih in semenkah. Mononenasičene maščobe so v visoko koncentriranih oljih, avokadu, mandljih, lešnikih, orehih, bučnih in sezamovih semenih. Polinenasičene maščobe so v konopljinem, sončničnem, koruznem, sojinem in lanenem olju, lanenih semenih in ribah. Omega-3 maščobe so pri tem pomembna vrsta polinenasičenih maščob. Ker jih telo ne more proizvajati samo, jih je potrebno zaužiti. Večina ljudi dnevno ne zaužije dovolj nenasičenih maščob.

Telo potrebuje za normalno delovanje vse vrste maščob. Nasičene maščobe povečajo stopnje HOLESTEROLA v krvi, polinenasičene maščobe znižujejo HOLESTEROL, a tudi koristnega, mononenasičene olja znižujejo samo škodljive lipoproteinske frakcije HOLESTEROLA nizke in zelo visoke gostote.

Tiste, ki jim rečemo dobre, so v večjih količinah prav tako škodljive. Treba se je truditi za uravnovešeno razmerje med različnimi večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, to pomeni: več omega-3 maščobnih kislin in manj omega-6 maščobnih kislin. V hrani pa naj prevladujejo enostavne nenasičene maščobne kisline. Zanimivo je, da KONOPLJINO OLJE vsebuje dovolj omega 3 in omega 6 maščob. Naš organizem sam proizvede dovolj nasičenih maščob, zato jih ni potrebno dodatno uživati. In prav zato, ker jih ni potrebno uživati, te maščobe povzročajo številne zdravstvene težave. Slabe maščobe dobivamo predvsem iz mesa, morske hrane, perutnine s kožo, s polnomastnimi mlečnimi izdelki in tudi z določenimi rastlinami. Nasičene maščobe bistveno povečujejo količino škodljivega LDL HOLESTEROLA, zato se jim poskušajte izogibati.

Zelo slabe maščobe

Transmaščobne kisline, ki jih imenujemo tudi transmaščobe nastanejo pri segrevanju rastlinskega olja ob prisotnosti vodika. Sem sodi margarina, ki je narejena iz nenasičenih rastlinskih maščob in je zato dolgo veljala za zdravo alternativo maslu, ki vsebuje veliko HOLESTEROLA in nasičenih maščob. Raziskave pa so pokazale, da so določene margarine, še posebej bolj trde, veliko slabše za organizem kakor maslo, ker vsebujejo veliko transmaščob iz delno hidriranih olj. Večina transmaščob se nahaja v industrijsko predelani prehrani, margarinah, prigrizkih in ocvrti prehrani ter v prehrani živalskega izvora. Transmaščobe še bistveno bolj vplivajo na povišanje slabega HOLESTEROLA kakor nasičene maščobe, saj znižujejo HDL in zvišujejo LDL. Poleg tega povzročajo vnetja in prekomerno obremenjujejo imunski sistem ter tako povzročajo višje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, možgansko kap, srčni infarkt, sladkorno bolezen in druge kronične bolezni. Že najmanjše količine transmaščob lahko povzročijo veliko zdravstvene škode, vsaka dva dodatna odstotka kalorij iz teh maščob povečata tveganje za koronarne bolezni srca. Dnevno je torej potrebno zaužiti največ dva grama transmaščob, še bolje, če jih sploh ne uživamo.
Vir:http://www.7dni.com/clanek2013121805985135

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information