logo

Rastlinska olja so del zdrave prehrane

Del zdrave prehrane so tudi maščobe, zlasti nenasičene, ki so vir esencialnih kislin, vitaminov in mineralov, pomembnih za naše zdravje.

Mnoga rastlinska olja blagodejno vplivajo na naše zdravje, saj v zmernih količinah pomagajo pri njegovem ohranjanju kot tudi pri preprečevanju bolezni. Tovrstnih olj je dandanes na voljo veliko, mi pa vam predstavljamo le nekaj najbolj priljubljenih.

OLIVNO OLJE je lahko prebavljivo, saj naj bi bila sestava njegovih kislin precej podobna sestavi kislin v človeškem telesu. Pozitivni učinki tega olja naj bi izhajali iz nenasičenih maščobnih kislin in visoke vsebnosti skupine antioksidantov, imenovanih polifenoli. Tako OLIVNO OLJE pozitivno vpliva na razmerje med dobrim in slabim holesterolom, razširja žile in znižuje krvni tlak, znižuje raven krvnega sladkorja, stimulira izločanje žolča ter ima protivnetne in protitrombotične učinke.

BUčNO OLJE je bogat vir maščob omega-3 in omega-6, zato je zdravo za srce in ožilje, v krvi tudi znižuje raven slabega HOLESTEROLA ter pomaga krepiti imunski in prebavni sistem. Pomembno pa je tudi za zdrave mišice, sklepe in kosti. BUčNO OLJE ni primerno za pripravo jedi na visokih temperaturah.

Avokadovo olje vsebuje veliko vitamina E in klorofila. Tako spodbuja obnavljanje kože, pomemben pa je tudi za zdrave dlesni. Ker se avokadovo olje začne dimiti pozneje kot vsa preostala rastlinska olja, pri okoli 260 stopinjah Celzija, je primeren za kuho, cvrtje in tudi peko na žaru.

OREHOVO OLJE je izredno bogato z maščobnimi kislinami omega-3. Njegovo redno uživanje zmanjšuje stres, pozabljivost, anksioznost in depresijo. Zmanjšuje tudi tveganje za boleznimi srca in ožilja ter je izvrsten čistilec strupov iz telesa. OREHOVO OLJE uporabljamo le za začinjanje že pripravljenih jedi, saj ni primerno za toplotno obdelavo.

LANENO OLJE je odličen vir esencialnih maščobnih kislin omega-3 in omega-6 ter pomemben regulator krvnega obtoka, imunskega sistema ter presnove maščob. Preprečuje tveganje za bolezni srca in ožilja ter znižuje raven HOLESTEROLA v krvi. Uporabljamo ga kot dodatek k že kuhanim jedem ali polivko za solato, ni pa ga priporočljivo uporabljati za peko pri visokih temperaturah.

SEZAMOVO OLJE ima močan okus in je bogato z antioksidanti in MINERALI, kot so baker, magnezij, železo in KALCIJ, kot tudi esencialnimi maščobnimi kislinami in aminoklislinami, zlasti metionina in triptofana, ki pozitivno vplivata na dobro delovanje ledvic in jeter. Nerafinirano SEZAMOVO OLJE lahko uporabljamo tudi za pečenje in cvrtje, saj zdrži toplotno obdelavo do 190 stopinj Celzija.

V kokosovem olju prevladujejo srednjeverižne maščobne kisline, ki spadajo v skupino zdravih nasičenih maščob, ki se med drugim lažje presnavljajo in jih telo bolj uporablja za energijo kot za skladiščenje. Omenjeno olje je bogato tudi z lavrično kislino, ki deluje protivirusno, protibakterijsko in protimikrobno. Prav tako zmanjšuje tveganja za boleznimi srca in rakavimi obolenji ter zmanjšuje možnost osteoporoze. Kokosovo olje lahko uporabimo pri kuhanju in peki, saj ima visok prag osmoditve.
Avtor: A. R.

Olja v ponudbi

Vsa naravna olja pripomorejo boljšemu okusu in tudi vašemu zdravju.

 


vir: http://www.siol.net/trendi/lepota_in_zdravje/zdrava_prehrana/2014/02/rastlinska_olja_del_zdrave_prehrane.aspx

Katera olja izbrati za kuhanje?

Pri pestri izbiri olj, ki jih danes ponujajo trgovci, se je vse težje odločiti katero olje bi bilo najboljše izbrati za pripravo hladnih kot tudi toplih jedi. Da bi odločitev katero olje izbrati malo olajšali, sem pripravil kratek opis katere faktorje moramo upoštevati, da olja ne uničimo in tako ohranimo olje svojemu telesu neškodljivo.

Kaj je pomembno vedeti?

  • Prva stvar pri vseh vrstah maščobe je, da je nikoli ne segrevamo preko točke dima. To pomeni, da kadar se ponev segreje do te mere, da se iz maščobe začne kaditi, smo presegli mejo in poškodovali strukturo olja, ki je lahko našemu zdravju škodljiva.
  • Druga stvar je vsebnost različnih tipov maščobe v oljih. Nekatere maščobe so zelo stabilne pri višjih temperaturah, nekatere pa precej manj, čeprav se začne dim pri segrevanju valiti, komaj pri visoki temperaturi.

Maščobe so nujne

Maščobe so nujne
Maščob se povsod branijo, prehranski strokovnjaki opozarjajo, naj jemo manj mastno, mi pa o maščobah in zdravju? Seveda. Olja so tudi koristna.

Maščobe so za človeško telo nujne, ker vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, VITAMINE A, D, E in K, poleg tega pa povečujejo energijsko gostoto hrane, pospešujejo absorbcijo v maščobah topnih vitaminov in povečujejo nasitno vrednost hrane. Pazljiv je samo treba biti pri izbiri vrste in določanju količine zaužitih maščob.

Naravna hladno stiskana olja

Hladno stiskana naravna olja za nego telesa, las, nohtov

Rastlinska olja sodijo v najvišji kakovostni razred olj za nego telesa

V kolikor še niste preizkusili lepotnih naravnih olj, si jih čim prej priskrbite. Seznam pozitivnih učinkov hladno stiskanih olj na telo je neskončen. Koža in lasje so po uporabi olj navlaženi in sijoči, hkrati jih naravno zaščitimo. Spoznajte razloge, zakaj je uporaba oljnih tretmajev prava odločitev za vse, ki želite imeti urejeno telo od glave do pet.

 

Olja in maščobe so lahko zelo koristne za vašo kožo

Naravna oljaOrehi, laneno seme in nekatere stročnice so odličen vir esencialnih maščobnih kislin, ki so ključnega pomena za zdravo kožo. Esencialne maščobne kisline ščitijo kožne celice in skrbijo za zdravje celične membrane  –  pregrade, ki preprečujejo vstop škodljivim snovem in hkrati omogoča vstop živilom v celico ter izločanje odpadnih produktov iz celice. Poleg tega celična membrana v celicah zadržuje vodo, ki je potrebna za ustrezno vlaženje kože. Močnejša ko je celična membrana, več vlage lahko zadrži celica. Močne celične membrane pomenijo, da bo z leti vaša koža ostala polna in ohranila mladostni videz.  Med ključne esencialne maščobne kisline spadajo maščobne kisline omega 3 in omega 6, ki morajo biti v medsebojnem ravnovesju za zdravo kožo.

 

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information