logo

O lanenem olju

03-laneno-oljeLan v prevodu pomeni »zelo uporaben«, kar zelo ustreza rastlini, ki je vsestransko uporabna in jo poznajo povsod po svetu. Iz njegovih semen pridobivajo LANENO OLJE, ki se uporablja tako v prehrani kot nadomestek za druga rastlinska olja, t. i. firnež pa je predelano LANENO OLJE namenjeno kot osnova za oljne barve in lak. V prehrani in zdravilstvu so zelo cenjena surova, posušena oziroma pražena semena, uporabni del rastline pa je tudi steblo, iz katerih izdelujejo papir in platno. Lan lahko zasledimo tudi v kozmetiki.

LANENO OLJE kot tako je med rastlinskimi olji eden izmed najbogatejših virov esencialnih maščobnih kislin, ki jih naše telo potrebuje za svojo vitalnost, saj vsebuje kar do 60 odstotkov omega 3 in do 17 odstotkov omega 6 maščobnih kislin.

LANENO OLJE z visokim deležem omega 3 maščobnih kislin je dokazano uspešno v boju z rakavimi celicami, znižuje tudi HOLESTEROL v krvi in s tem preprečuje bolezni srca. Ker omega 3 maščobne kisline tudi redčijo kri, LANENO OLJE preprečuje nastanek krvnih strdkov. Odlično zdravilno sredstvo je tudi pri vseh vrstah vnetij.

Čeprav je lan med ljudmi prisoten že tisočletja, so ga znanstveniki šele v sodobnem času vzeli pod drobnogled. Spoznali so, da omogoča tudi obnovo celičnih struktur, obnovo membran, delovanje živčnih celic in da so predhodniki hormonov. LANENO OLJE je torej dokazano zdravilno bogastvo, saj med drugim ugodno vpliva na imunski sistem, uravnava hormonsko ravnovesje v telesu, z uživanjem lanenega olja pa se hitreje celijo tudi rane na telesu, blagodejno vpliva tudi na delovanje maternice, zato zdravi težave z neplodnostjo in hkrati lajša simptome menopavze. S tem pa seznam zdravilnih učinkov lanenega olja še zdaleč ni zaključen.

LANENO OLJE naj bi uživali eno do tri žlice na dan, na primer umešanega v beljakovinskem napitku ali nemastni skuti, soku ali drugih živilih in pijači. Pri dietah je količina nekoliko večja, na splošno pa velja, da s količino užitega lanenega olja ne smemo pretiravati, saj se nam lahko poruši razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami.

Najkakovostnejše LANENO OLJE je seveda tisto, ki je narejeno po postopku hladnega stiskanja, to pomeni, da temperatura pri postopku stiskanja ne sme preseči 35 stopinj. V želji po čim večjem izkoristku mnogi to temperaturo presežejo, saj s tem pridobijo tudi več olja.

Z lanenim olje z lahkoto nadomestimo druga rastlinska olja, najpogosteje pa ga uporabljamo pri pripravah hladnih jedi za vse vrste solat in polivk pa tudi kot dodatek toplim, kuhanim jedem.

Tako kot druga rastlinska olja z visokim odstotkom maščobnih kislin je tudi LANENO OLJE hitro pokvarljivo. Najbolje ga je hraniti v hladilniku, idealna embalaža zanj pa je temna steklenica.

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information