logo

BUčNO OLJE

Bučno oljeBUčNO OLJE pri nas poznamo kot izredno aromatično olje za pripravo solat in ga v kulinariki uporabljamo že število let.

Zlasti na Štajerskem in v Prekmurju, tudi v nekaterih predelih Avstrije, lahko v jeseni občudujemo neskončne ravnine posejane z oranžnimi oljnimi bučami, iz katerih pridelujejo izredno aromatično BUčNO OLJE.

Vendar pri bučnem olju ni pomemben zgolj omamen vonj, temveč tudi bogastvo mineralov – od cinka do magnezija, mangana in kalcija – in vitaminov – A, B, C in E, beljakovin, ogljikovih hidratov, nenasičenih maščobnih kislin, vsebovalo pa naj bi tudi fitosterine, ki znižujejo HOLESTEROL.

Buče so že pred tisočletji gojili Indijanci, poznali so jih davno že tudi na Kitajskem. Uporabljali so jih tako v kulinarične namene kot tudi v liturgične; na primer stari Grki so jih častili kot božanstvo. V Evropi buče v kulinariki in zdravilstvu uporabljamo šele nekaj stoletij.

Za pridobivanje bučnega olja potrebujemo posebne vrste oljnih buč, ki vsebujejo semena, ki nimajo tako čvrstih ovojnic, in so zato primerna za stiskanje olj, vsebujejo pa kar 50 odstotkov oljnega deleža.

BUčNO OLJE se vse bolj uporablja tudi v zdravilstvu, saj kot preventivno sredstvo organizem varujejo pred raznimi vnetji, krepi imunski sistem, varuje srce in ožilje. Zaradi vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin znižuje HOLESTEROL v krvi, pomaga tudi pri odvajanju vode iz telesa, učinkovito pa je tudi pri zdravljenju opeklin in ozeblin, pri preprečevanju različnih vrst raka, zmanjševanju prostate. Skratka spodbudno deluje na ves organizem, tako na prebavni, srčno-žilni, endokrini in živčni sistem kot tudi na kosti, mišice, sklepe in kožo.

BUčNO OLJE je eno izmed najtemnejših jedilnih olj, vendar je s svojo temno zeleno barvo, izredno aromo in svilnato gostoto nepogrešljiva kulinarična začimba. Če ni gost, potem je gotovo razredčen z sončničnim oljem – trik trgovcev, ki imajo radi še bolje polne denarnice od že polnih. Ker ni namenjen segrevanju, pečenju in cvrtju, ga uporabljamo kot dodatek k jedem, zlasti za prelive solat pa tudi kot dodatek omakam in celo slaščicam. Odlično se namreč ujame prav s čokolado.

Neupravičeno so BUčNO OLJE potisnili v senco oljčnega, vendar imata oba svoje prednosti; nihče od njiju pa ni zdravju škodljiv.

Lahko ga uživamo vsak dan, po možnosti naj bo čim bolj sveže ter nerazredčeno. Lahko je hladno ali toplo stiskano. Hranimo ga v hladilniku ali v hladnem, senčnatem prostoru, po možnosti v temni steklenici. Zaradi svoje gostote in temne barve se dobro »oprime« tudi tkanin. Oljne madeže bučnega olja najenostavneje očistimo tako, da najprej madež izpostavimo sončnim žarkom, da razgradijo zeleno barvo, preostali oljni madež pa nato očistimo z lužnatim milom ali tekočim detergentom za pomivanje posode.

NAROČI IZDELEK

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information