logo

O arašidovem olju

12-arasidovo-olje

Bolj kot ARAšIDOVO OLJE v večini primerov poznamo pražene soljene ali nesoljene arašide ter arašidovo maslo. Arašidovo ali tudi kikirikijevo olje pa ni nič drugega kot iz arašidov iztisnjeno rastlinsko olje, ki izredno dobro prenaša visoke temperature, njegova uporaba pa je najbolj razširjena v kulinariki južne Indije ter Kitajske.

Arašidi izvirajo iz Južne Amerike, v Evropo so jih prinesli španski in portugalski trgovci ter pomorščaki. Gre za nizko rastlino, katere plodovi, torej oreščki dozorijo v zemlji. Čeprav rastlino ljudje poznamo že več tisoč let, so prva olja iz arašidov začeli pridelovati šele v 19. stoletju v Franciji.

Ko govorimo o kakovosti in bogastvu arašidovega olja, mislimo na oreščke ekološke pridelave, hladno stiskano olje iz oreščkov brez kakršne koli termične obdelave, pazljivo stisnjeno iz olupljenih in nepraženih arašidov.

ARAšIDOVO OLJE je po svoji sestavi zelo podobno olivnemu olju, le da ima milejši okus. Je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, VITAMINI B in E, MINERALI – kalcijem in kalijem, proteini in vlakninami ter energijsko odlično obogati hrano kot tudi naše telo. Ker vsebuje človeku potrebne esencialne maščobne kisline, je nepogrešljiv tudi z zdravstvenega vidika, saj preprečuje in blaži kardiovaskularne bolezni, zmanjšuje delež škodljivega HOLESTEROLA v krvi in pomaga preprečevati srčne in možganske kapi. Je učinkovito sredstvo pri odvajanju žolča in odvečne vode iz telesa. Vitamin B krepi lase, vitamin E pa spodbuja delovanje spolnih žlez, kar z drugimi besedami pomeni, da je ARAšIDOVO OLJE tudi izvrsten afrodiziak. Že za same oreščke je znano, da krepijo naše možganske celice, izboljšujejo spomin in sluh ter prebujajo telo.

ARAšIDOVO OLJE lahko zasledimo tudi v kozmetiki, v raznih kremah in balzamih za nego kože, saj je znano, da vitamin B odlično vpliva na kožo, ARAšIDOVO OLJE pa deluje tudi kot naravna zaščita pred UV-žarki. V kolikor ARAšIDOVO OLJE uporabimo za nego telesa samostojno, bomo svojemu telesu zagotovo privoščili bogatejšo hrano kot pa s kremami, kjer je odstotek arašidovega olja minimalen.

Zaradi izjemne arome pa je ARAšIDOVO OLJE nepogrešljiva sestavina vsake dinamične in kreativne kuhinje. Je eno redkih rastlinskih olj, ki tudi s segrevanjem ne izgubi bogastva zdravilnih sestavin. Cenijo ga tako v vegetarijanski kot tudi navadni kuhinji, uporabljajo pa ga za peko slaščic, pripravo vseh vrst mesa, tudi za cvrtje. Z eksotičnim okusom, ki ga ima arašidovo oziroma kikirikijevo olje lahko, lahko razvajamo svojo družino in goste in nenazadnje je pomemben podatek ta, da ga pridelujejo tudi v Sloveniji.

 

 

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information